nijmegen ommetjes

Ode aan de Nijmeegse Ommetjes!

  • 11 maart 2020

Vanaf 2008 ontwikkelden we in opdracht van de gemeente Nijmegen 30 Ommetjes. Na 12 jaar zeggen wij dit unieke concept gedag. In dit artikel: een ode aan de Ommetjes!

Wat is een Nijmeegs Ommetje?

Een ommetje is een wandeling door de wijk met een gemiddelde lengte van 3,5 tot 4 km. Tijdens de wandeling loop je langs culturele, historische en natuurlijke bijzonderheden die zoveel mogelijk langs onverwachte paden lopen. Op deze manier leer je de Nijmeegse wijken op een nieuwe manier kennen.

Het idee achter de Ommetjes

De Ommetjes zijn zo ontwikkeld dat ze nauw aansluiten op drie (!) beleidsuitvoeringen: Gezondheid, Openbare ruimte en Sport en bewegen. Wat betekent dit concreet? De Ommetjes kunnen voor heel veel verschillende zaken worden ingezet:

  • een gezondere levensstijl;
  • meer sociale interactie tussen buurtbewoners;
  • nieuwe ontmoetingsmogelijkheden in de wijk;
  • en het versterken van de identiteit van Nijmeegse wijken.

Wat maakt de Nijmeegse Ommetjes zo speciaal?

De makers van de Ommetjes

Alle ommetjes zijn in participatie met buurtbewoners tot stand gekomen. Veel bewoners leverden tips voor bijzondere plekken, ideeën voor routes en foto’s aan waardoor de Ommetjes meteen tot leven kwamen. De kracht van de routebeschrijvingen zitten daarbij in: met weinig woorden veel zeggen en nieuwsgierig maken naar meer.

De Nacht van de Ommetjes

Na de lancering van de eerste Ommetjes liepen raadsleden, wethouders en buurtbewoners samen verschillende ommetjes. Dit idee is prachtig doorvertaald naar de jaarlijkse Nacht van de Ommetjes. Tijdens de nacht kunnen de routes afwijken en worden evenementen georganiseerd. In 2019 stond de Nacht van de Ommetjes in het teken van 75 jaar Bevrijding van Nijmegen.

Nijmegen in 2040 en de Ommetjes

Nijmegen zal de komende twintig jaar nog sneller groeien dan gepland. Als het aan de gemeente ligt komen er 15.000 woningen bij en wordt de stad (nog) groener. De Ommetjes zullen hierin een belangrijke rol gaan spelen als groene beweegroutes door de stad.

Tot ziens Ommetjes!

Sinds januari heeft de gemeente Nijmegen de Ommetjes van ons overgenomen. Bureau Stroom gaat verder met nieuwe conceptontwikkelingen en projecten in de openbare ruimte. Wij wensen de gemeente Nijmegen veel succes!

Wil jij een van de dertig Ommetjes lopen? Download een route op https://www.nijmegen.nl/diensten/sport/ommetjes/.