Participatiestrategie

Megaklus Meanderende Maas: de dijktafels

  • 20 maart 2019

Het project Meanderende Maas is een échte megaklus. Wij ontwikkelden de participatiestrategie en werken momenteel met veel plezier aan dit project! Nieuwsgierig naar de voortgang? Het artikel van Brabants Dagblad geeft een goed visueel beeld van de huidige stand van zaken.

Download het artikel hier.

Benieuwd naar de inhoud van de dijktafels? Lees dan vooral verder!

Meanderende Maas

Het project Verkenning Meanderende Maas heeft als doel de dijk tussen Ravenstein en Lith te versterken en de Maas meer ruimte te geven. Bureau Stroom voerde een belevingswaardeonderzoek uit voor dit project en ontwikkelde een participatiestrategie. Momenteel ondersteunen wij samen met Witteveen+Bos het participatietraject van Meanderende Maas.

De dijktafels in het grotere geheel

Een belangrijk onderdeel van de participatiestrategie zijn de zogeheten dijktafels. In 2018 is er in samenwerking met een grote groep belanghebbenden intensief gewerkt aan twee kansrijke combinaties van maatregelen (alternatief X en Z). De kansrijke alternatieven worden tijdens de dijktafels aan de andere bewoners gepresenteerd.

Doel van dijktafels

Directe belanghebbenden aan de dijk en relevante grondeigenaren in het plangebied zijn uitgenodigd voor de dijktafelavonden. De doelen van de dijktafelavonden zijn: (1) bewoners informeren over de twee kansrijke alternatieven, (2) bewoners informeren over het verloop van het proces en (3) het ophalen van voorkeuren en aandachtspunten van bewoners omtrent de kansrijke alternatieven.

Hoe gaat het in zijn werk?

De avonden beginnen met plenaire presentaties om de bewoners te voorzien van informatie. Na de presentaties begint het echte werk: de gespreksronde. Bewoners gaan aan tafel met projectteamleden en bespreken het specifieke dijktraject waar zij een direct belang hebben.

Het Brabants Dagblad schreef een artikel over de eerste dijktafel in Megen. Lees het artikel ‘Maasdijk moet bijna overal hoger en sterker’ hier.

Het vervolg: een voorkeursalternatief

De bewoners geven tijdens de dijktafelavonden hun wensen en aandachtspunten aan. Op basis van onder andere deze input kan het projectteam beginnen aan de volgende stap: het ontwikkelen van het voorkeursalternatief.

Meer over Meanderende Maas

Lees hier meer over het project Meanderende Maas. Of bezoek de projectwebsite van Meanderende Maas.