EnergieGenie Next

Jongeren inspireren tot duurzaam gedrag met EnergieGenie Next

  • 26 augustus 2021

Jongeren inspireren tot duurzaam gedrag. Een grote, maar belangrijke opgave. Daarvoor ontwikkelden wij afgelopen jaar EnergieGenie Next, een website voor jongeren over klimaat en energie. Het doel: bewustwording creëren en zelfeffectiviteit versterken. Door educatie, opdrachten en inspirerende verhalen dagen we jongeren van 12-16 jaar uit om zelf in beweging te komen. Lees in dit blog hoe we dat precies doen.

Educatief

EnergieGenie Next staat vol met informatie over klimaat en duurzaamheid. Bewustwording is namelijk onlosmakelijk verbonden met voldoende kennis. Vandaar dat het platform zich richt op het bieden van de juiste informatie en goed onderwijs rondom vier thema’s:

  1. Het klimaat verandert;
  2. Energie moet anders;
  3. Iedereen praat mee;
  4. Van alles te doen. 

De artikelen zijn zo gemaakt dat docenten er hun eigen lessen mee kunnen samentellen. Ze lenen zich voor verschillende vakken, van aardrijkskunde en Nederlands tot maatschappijleer en biologie. Hiermee vormen ze een aanvulling op de volledige lessen die ook op het docentenportaal te vinden zijn. De quizzen en opdrachten maken het daarnaast mogelijk om leerlingen actief bij de les te betrekken.

Doe mee!

Om de zelfeffectiviteit van de jongeren te vergroten bevat EnergieGenie allemaal laagdrempelige manieren om ‘mee te doen’. De challenges dagen jongeren uit om in hun dagelijks leven zelf impact te maken. Van een week lang iedere dag 1 minuut korter douchen, tot een week lang met het hele gezin vegetarisch eten. Onder events staan evenementen of landelijke initiatieven zoals het NK tegelwippen  voor meer groen, waarbij je door 1 tegel te verwijderen meer groen kan creëren bij jou in de buurt. Door al deze ‘doe mee’ activiteiten ontdekken jongeren dat ze op een laagdrempelige manier dicht bij huis een verschil kunnen maken. De jobswipe laat jongeren daarnaast verder vooruit kijken. Op een interactieve manier maken ze kennis met toekomstige banen op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. En niet onbelangrijk: ze ontdekken welke baan het beste bij hen past.

Ondersteuning op maat

Ondersteuning nodig bij het opstellen van een transitievisie warmte, wijkuitvoeringsplan of andere opgave in de ruimtelijke leefomgeving? Vraag onze brochure ‘Samen de energietransitie te lijf’ aan of neem contact op voor meer informatie. We maken graag kennis met je!