De oversteek Nijmegen

De Oversteek in Nijmegen, niet zomaar een brug

  • 30 september 2019

Vorig jaar zochten wij een locatie voor het maken van onze nieuwe bedrijfsfoto’s. De keuze was snel gemaakt: onder de stadsbrug De Oversteek in Nijmegen. De Oversteek is een bijzondere brug, omdat deze brug méér is dan alleen een verbinder van kades. Wij vertellen je waarom.

De Oversteek is gebouwd vlakbij de plek waar tijdens Operatie Market Garden de Waaloversteek plaatsvond. Tijdens deze Waaloversteek, die in 1944 de bevrijding van Nijmegen inluidde, kwamen 48 geallieerde militairen om het leven. De Oversteek is een levend monument dat de militairen eert die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland.

48 paar lantaarns

Op de brug staan 48 paar lantaarns, één voor iedere gesneuvelde geallieerde militair. Tegen zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars.

Sunset March

Dit dagelijkse eerbetoon wordt kracht bijgezet door de Sunset March. Al ruim vier jaar loopt iedere avond een veteraan mee over de brug in het tempo waarin de lichten aangaan. Met dit initiatief willen de veteranen niet alleen het offer herdenken dat de Amerikaanse militairen hebben gebracht, maar vooral ook een zichtbare brug slaan naar alle veteranen die hebben bijgedragen en nog steeds bijdragen aan vrede en vrijheid over de hele wereld.

Team 31

Team 31 is een enthousiaste groep die actief bijdraagt aan het in stand houden van de Sunset March. Het team bestaat momenteel uit 30 veteranen die 1 keer per maand de mars lopen. Zij garanderen op deze wijze dat de Sunset March wordt voortgezet. Jos IJkhout is lid van team 31 en loopt zondag 13 oktober de Sunset March.

Aan de basis van beweging staan

De Oversteek is een prachtig voorbeeld van hoe een project blijvende beweging en betrokkenheid in onze leefomgeving teweeg kan brengen. Een beweging die al op gang kwam tijdens het ontwerpproces met het idee voor het lichtkunstwerk, en na de oplevering van de brug werd overgenomen door de maatschappij.

Wil je meer weten over de Sunset March of net zoals Jos de mars lopen? Bezoek www.sunsetmarch.nl.